vineri, 18 aprilie 2014

Petru al III-lea 1762-1762

6 aprilie 2011

Petru al III-lea 1762-1762

    Un ascultător ne întreabă “– Cât costă moneda de o rublă din 1762, emisă de Petru al III-lea?” Răspundem. Depinde de cine are moneda şi de cine o cumpără.
    Rubla lui Petru al III-lea

    Cele două merite ale acestui Împărat, pentru care a rămas în istorie, sunt că după opt ani de căsătorie, soţia lui era încă virgină, dar a făcut un copil. Petru al III-lea, ca un grijuliu împărat, dar puţin zdruncinat la căpuţ, a închis-o într-o aripă a Palatului de Iarnă, dar acest fapt nu a putut-o împiedica să fie gravidă în continuare şi să aibă încă doi copii. A trebuit să-i dea totuşi drumul de gura lumii. Taţii copiilor fiind persoane prietenoase din anturaj, o ajută să fie proclamată Împărăteasă. Cum Rusia, chiar aşa mare şi lată cum este, nu poate să ţină doi ţari deodată, Petru este omorît. Îar Ecaterina conduce Rusia cu înţelepciune, fiind şi filofranceză şi îşi continuă activităţile cotidiene sau nocturne mai bine zis, ceea ce îi aduce şi numele de “Ecaterina cea Mare”, în germană “cea Groasă”, adică pe româneşte “Ecaterina cea Largă”.
    În cele şase luni cât a reuşit să trăiască în anul 1762, Petru al III-lea a emis şi o monedă de argint de o rublă, cu augustu-i portret pe o faţă. Neavând tiraj mare, moneda, de circa 24 de grame, dacă este în stare perfectă şi mai ales dacă este originală, ajunge la licitaţii la sume de peste 6.000 de euroi. Asta în vest, adică în Europa. La noi nu.

2 comentarii

  1. Vă mulţumesc foarte mult pentru această informaţie.
    Vă doresc să aveţi o zi foarte bună !
    Comentariu by Mihail — 6 aprilie 2011 @ 14:19
  2. Acu bagaram la cap ! Voi nu…?
    Comentariu by Adrian Putureanu — 4 iunie 2011 @ 08:05

     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu