vineri, 18 aprilie 2014

Platou heraldic secolul XVII sau XVIII

8 mai 2010

Platou heraldic secolul XVII sau XVIII

    Un mic platou de 17,9 cm având şapte medalioane de 3 cm diametu fiecare, înfăţişând cavaleri (?) probabil din secolul XVII-XVIII şi însemne heraldice. Oricum în secolul XIX a fost adus din sudul Transilvaniei, din zona Făgărasului, de către străbunicul meu, originea lui fiindu-mi neclară. Posibil un fel de suport pentru vreun pocal care a luat-o pe alte căi. Este realizat într-o tehnică mixtă, bătut şi gravat. Este din bronz şi a fost argintat, păstrându-se urmele bine pe inelul cu medalioane. În centru un străjer – posibil, dupa text, sa fie Isus – ţinând un steag peste inscriptia: “CHRISTVS IST AVFER STANIEN VODEN TOTN”.
    suport-pocal-secXVIII-150dpi
    SUPORT-CENTRU
    medalion1medalion2
    medalion3medalion4
    medalion5medalion6
    medalion7
    Nu prea stiu ce reprezintă si la ce era utilizat. Dacă stie cineva, ar fi interesant de aflat. Ba chiar m-ar interesa dacă are vreo valoare deosebită.
    Seamănă, după mine, cu talerele ornamentale gravate realizate în secolul al XVII-lea în atelierul din Nürnberg al meşterului Albrecht Preissensin, decorat în manieră renascentistă cu scena Învierii în partea centrală iar pe bordură cu figuri înscrise în medalioane perlate. 
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu