vineri, 18 aprilie 2014

Artefacte cu utilitate neclară

14 mai 2013

Artefacte cu utilitate neclară

    Problema aşaziselor protomonede, semne premonetare, nu este de azi de ieri. Când am văzut primele inele, prea mari ca să fi puse pe deget, mi-am închipuit că ar putea fi inele pentru păr, pentru fetele care nu doreau să le intre şuviţele în ochi atunci când îşi căutau bărbaţii. De păduchi.
    Când am văzut clopoţeii, m-am gândit că se atârnau la gâtul copiiilor, să nu se piardă prin copaci. Când am văzut arculeţe, m-am gândit că sunt jucării. Jucării de bronz, hm, cam scumpe. Pentru orice ţăran pileat, ba fie el şi tarabostes, să dai pe mânuţele copiiilor jucării de bronz cu care aceştia să arunce după pisici, nu este prea rentabil. Ba chiar le-ar putea înghiţi, iar digeratul bronzului, chiar şi acum două mii (şi cincizeci … ) de ani era o operaţiune dificilă.
    Nu am ştiut nimic de articolele scrise de domnii Glodariu şi Rustoiu despre ele până a apărut nota dnei Aurora Peţan pe fb. Nu am ştiut de ele, asta este. Şi pe domnul profesor Google trebuie să şti să-l întrebi ca să îţi răspundă. Iar de la domnul profesor Ebay nu poţi afla decât despre existenţa unor artefacte, nu şi despre perioada când ar pute fi făcute şi cam de pe unde, cu toată abundenţa de date foarte precise, care nu fac nici cât a suta parte dintr-un coşon. Interesante pentru mine şi evident pertinente şi observaţiile onorabililor care şi-au prezentat păreriile, ba chiar şi deciziile. Sigur, pot să nu fie semne premonetare, nu s-a găsit nici un înscris dacic, celtic sau scitic în acest sens, posibil să se găsească în următoarea mie de ani după cum merg treburile cu cercetarea arheologică şi nu numai. Ideea că ar fi fost utilizate în sanctuare pentru a se agăţa ofrandele este o idee excelentă. Dar poate că mai simplu ar fi să credem că tocmai aceste inele reprezentau ofranda.
    Poate au fost brelocuri. Tot felul de chestii, tot ce se putea atârna, au fost utilizate cu multă plăcere drept brelocuri. Indienii americani aveau brelocuri scalpuri, fie ele de la femei, de la bărbaţi sau de la copii. Prin Samoa erau oameni puternici, cu brelocuri pe măsură, îşi atârnau capetele duşmanilor cu totul. Restul îl mâncau, preparat, bineînţeles, căci altfel li se apleca.
    Romanii îşi atârnau şi ei nişte brelocuri interesante, cică sub formă de penis. Un penis mic şi călcat de tren, aşa se purta pe atunci.
    Dar vorba tarabostesului Dada, cu ce nu se făcea schimb, pe atunci ca şi acum … Deci şi aceste brelocuri, foarte iubite, căci s-au găsit destule, puteau foarte bine să fi folosit drept semne premonetare. Unele mai mari, unele mai mici, după nevoi.
    Cât despre delfinaşii de Olbia şi de prin împrejurimi şi despre roţile cu patru spiţe, bătute pe la Histria pe o singură parte, nu văd cum ar fi utilizate ca breloc. Gaură ioc. Iar aşa zisele elice, ce unii învăţaţi au spus că ar fi fost puse la săgeţi, pentru a le menţine direcţia, ele sunt făcute cu o mare atenţie, de parcă ar fi turnate sub presiune. Iarăşi prea scumpe pentru un rezultat incert.
    Piese de harnaşament pot fi, pentru cai sau pentru oameni, dar bumbii aceia le-ar fi făcut, cel puţin pentru oameni, incomode sau chiar periculoase. Destule cazuri de accidente s-au petrecut din cazul unor banale inele moderne pentru drăguţe doamne şi domniţe.
    Toate aceste artefacte pe care le-am prezentat eu, sunt achiziţionate din două locuri. Talciocul din Pantelimon şi Târgul lunar al colecţionarilor din curtea pălăţelului Şuţu, actualul Muzeu de Istorie al Municipiului Bucureşti. Am făcut evident eforturi de a afla locul orientativ măcar de pe unde au fost găsite, dar degeaba. Mi s-a răspuns că sau de pe ebay sau din Bulgaria. Am crezut? Dumneavoastră credeţi? Oricum, erau pe acolo destui băgători de seamă care să le achiziţioneze oficial pentru vreun muzeu, dacă ar fi prezentat vreo importanţă pentru istoria noastră sau pentru siguranţa naţională (!). La Ruse, cum treci gârla în Bulgaria, găseşti la magazin cu kilu artefacte de acest gen. Iar monede găseşti de vânzare la toate muzeele de la fraţii noştri traci, bulgari vreau să zic vouă. Şi monede frumoase, acum scoase, fără nici un semn distinctiv că ar fi replică, de îţi este frică să mai iei o monedă mai veche chiar şi de pe piaţa noastră, de la Cluburi, Cercuri sau Târguri, cum s-or mai numi ele.
    Utilizarea lor ca piese ornamentale de legătură, nu ar face decât să întărească ideea că iniţial ar fi avut totuşi o altă utilizare. Precum salbele cu bani purtate de ţărăncuţe prin trecute vremi.
    Deci problema, după mine rămâne destul de deşchisă. Până la descoperirea etichetelor …
    Vine, vine toamna. Să vedem dacă vine totuşi mâine pensia, că este 15 dar este pseudogervă …
     
     

Un comentariu:

  1. Buna ziua!
    As dori sa stiu daca mai aveti fisicuri de monede romanesti. Multumesc anticipat!
    Flondor Ionut

    RăspundețiȘtergere